INSED werkt standvastig aan het toepassen van trainingsaspecten betreffende een realistische weergave van uitzending naar een catastrofe gebied ten behoeve van reddingswerk. Van alarmmelding tot aan de debriefing op het thuisfront.

INSED was te gast op de Johannes Post Kazerne bij de 43 Gemechaniseerde Brigade,
de Krachtpatser van de Koninklijke Landmacht.
Op deze zonovergoten donderdag gingen we van start met een veelzeggende presentatie. Namens gastgever Defensie bood Majoor D.A. (Nieck) Podgórski in ‘Wie zijn wij’ een uiteenzetting over de wereldwijde snelle inzetbaarheid van de Brigade bij conflictsituaties, vredesoperaties, rampen en calamiteiten. Aansluitend stond de verkenning op het programma in de werkplaatsen van de 43 Herstelcompagnie. De focus hierbij lag op het voorkomen en controleren van stressvorming bij de reddingshonden.
Het wagenpark is imposant. Per legertruck werden we vervoerd. Om in- en uit te stappen was het tillen en (over)dragen van onze honden noodzakelijk. Om te wennen aan de omgeving en de daarbij horende geluiden en geuren wandelden onze koppels vervolgens rondom verschillende gepantserde rups- en wielvoertuigen met draaiende motor. Terwijl militairen in de werkplaatsen hun werkzaamheden
verrichtten aan diverse voertuigen, lokaliseerden de honden ondertussen geuren. Uit enthousiasme vormde zich tot slot een ‘meet & greet’ tussen hond en militair.

INSED dankt Defensie voor de geboden gelegenheid en alle betrokkenen voor de leerzame instructies tijdens onze prettige samenwerking op deze bijzonder unieke trainingslocatie.