Zaterdag 25 oktober 2014 is door twee Nederlandse en twee Duitse reddingshondengroepen getraind op het zoeken naar vermiste personen. Op drie locaties in Stadskanaal werden uiteenlopende rampscenario’s in scène gezet. Het doel was om de samenwerking tussen de betrokken hulpverleningsorganisaties en de reddingshondengroepen te optimaliseren. De vijfendertig honden met hun geleiders konden ervaring opdoen in verschillende disciplines van het reddingswerk en de hulpverlening. Duitsland was vertegenwoordigd met de Rettungshundestaffels uit Nordhorn en uit de omgeving Jever, Ems-Jade, in Noord-Duitsland. Nederland met een groep uit Overijssel en de organiserende groep INSED. Met ondersteuning van diverse vrijwilligers, instanties en bedrijven.

De oefeninzet werd georganiseerd om bij toekomstige noodsituaties adequaat te kunnen handelen. Het doel is honden met hun geleider in te kunnen zetten om zo snel mogelijk vermiste personen op te kunnen sporen. Het uitgangspunt bij de oefening was een aardbeving waarbij meerdere personen vermist werden. Bij Van Gansewinkel en Auto-demontagebedrijf De Boer waren meerdere ‘slachtoffers’ verstopt die door de honden gevonden moesten worden. Bij de brandweerkazerne was een reddingsteam van het IVM (Instituut voor Veiligheid en Milieu) om de honden en hun geleider te laten abseilen en kennis te laten maken met het bergen van slachtoffers. Stout Uitvaartverzorging heeft een toelichting gegeven op de werkwijze die volgt op het vinden van een levenloos slachtoffer.
De communicatie tussen de hulpdiensten, locaties en reddingshondengroepen onderling, verliep via twee communicatiewagens van Venema Communicatie uit Gieten. Vrijwilligers, van onder meer Scouting en een collega Reddingshondengroep, stelden zich beschikbaar als ‘slachtoffers’. Veiligheidsregio Groningen nam poolshoogte van de fysieke veiligheid in het ‘getroffen’ oefengebied. Waardevol voor veiligheidsbewustzijn!

De organisatie van de oefening was in handen van INSED (International Northern Search & Earthquake Dogs). INSED specialiseert zich in het zoeken met honden naar slachtoffers in gebieden die getroffen zijn door natuurgeweld, bijvoorbeeld na een aardbeving.
Tevens kan dit team ingezet worden bij vermissingen van personen in onder meer bossen, op vlaktes en in steden/woonwijken.

Deze dag is mede mogelijk gemaakt door:
– Van Gansewinkel
– IVM
– Klamer Barbecue/Catering Service
– Scouting Stadskanaal
– Stout Uitvaartverzorging
– Venema Communicatie

Thorsten met hond Baily van Rettungshundestaffel Ems-Jade bij het abseilen (brandweerkazerne Stadskanaal).